Colonelul Turner:
Eroul de pe linia frontului
Linia frontului de lângă râul Yser, anul 1917. În timp ce soldaţii britanici se ascund de frica unui alt foc de baraj, se aud râsete şi aplauze într-un şanţ. Bravo, flăcăilor!
Este vorba de batalionul condus de Colonelul Turner care-şi întâmpina eroul. Nu deoarece aducea stoc de muniţie sau vreo victorie, ci deoarece este înarmat cu o încărcătură proaspătă de tutun. Pentru sine şi pentru oamenii săi.
Tutunul lui Turner
Aceasta nu a fost prima ispravă a Colonelului Turner. Tutunul lui Turner s-a răspândit cu iuţeala fulgerului în mijlocul noroiului, craterelor şi a atacurilor cu gaze. Acest colonel britanic ştia cel mai bine cum să-şi facă oamenii fericiţi şi gata de luptă.
Nici nu-i păsa că acest lucru ar fi putut însemna chiar riscul vieţii şi integrităţii apelând la scurtături şi contrabandă: moralul oamenilor săi era supremul lui scop, iar tutunul era calea cea mai rapidă de a-l dobândi.
Minunea din marsa
Într-adevăr, erau momente când colonelul dispărea din linia frontului ore-n şir, însă se întorcea întotdeauna. Înarmat cu noi provizii de tutun şi un curaj reînnoit. Respectul pe care l-a câştigat din partea trupelor sale nu avea limite, iar camaraderia dintre ei era renumită.
De la ultima ofensivă din timpul Primului Război Mondial, nici un soldat din batalionul lui Turner nu şi-a pierdut viaţa. O minune, ar spune unii, însă lucrurile stau altfel dacă l-ai întreba pe Turner: pentru el, era dovada supremă că „Soldaţii britanici” vor face orice unii pentru alţii şi chiar se vor depăşi pe ei înşişi, dacă va fi nevoie.
REUNIUNI GLORIOASE
Numele şi faima Tutunului lui Turner trece dincolo de linia frontului. Turner a căpătat multe medalii datorită reuşitei sale unice în a-şi conduce un întreg batalion prin război fără pierderi.
Cu toate acestea, nu i-a păsat de argintul de pe piept. Ceea ce l-a făcut cel mai fericit a fost să-şi revadă tovarăşii. Legenda spune că reuniunile anuale din regiunile rurale britanice erau la fel de celebre ca timpurile petrecute prin şanţuri. Timp de decenii, Soldaţii fumători împărtăşeau poveşti de vitejie şi privare, însă cel mai mult vorbeau despre ţigara şi tutunul care i-a unit.
În anul 1983, Frans Stubbe a lansat o nouă marcă de tutun de rulat. Când a căutat o denumire pentru acest minunat tutun, a dat peste povestea neobişnuită a Colonelului Turner. A fost atât de mişcat de faptele eroice ale colonelului şi de impactul mintal al „Tutunului lui Turner” încât s-a decis să pună tutunului numele lui. Aşa a luat naştere „Tutunul Turner”, iar astfel legenda lui va continua să dăinuiască…